Mijn dagje uit: Thermen Bussloo op de Veluwe

Afgelopen week was het weer eens tijd om mezelf te verwennen. Er staan eind deze maand twee grote dansvoorstellingen gepland, dus om de batterijen nog even op te laden, plande ik mezelf een dagje vrij om lekker naar de welness te gaan. Thermen Bussloo had me enige tijd geleden gevraagd om een keertje langs te komen dus twijfelen waarheen ik moest gaan hoefde niet, op naar Apeldoorn!
-Bart Christiaens –

Voor ik naar de thermen ga, vind ik het belangrijk mezelf in te lezen waar ik precies heen ga. Dit zorgt ook gelijk voor een lekkere portie voorpret. En eerlijk is eerlijk de site (klik hier) ziet er prachtig uit. Alles is gemakkelijk te vinden en ziet er poepiechique en groot uit. Ze hebben een breed scala aan sauna’s, baden, arrangementen en er is een hotel aan verbonden. De verwachtingen waren bij mij hoog gespannen. Strookte die verwachtingen met de realiteit? Ja en neen. Toen Jafna (een vriendin die graag mee wilde) en ik de sauna binnen kwamen, viel het ons aan de receptie gelijk op hoe vriendelijk het personeel was, iets wat de rest van de dag over al het personeel gezegd kan worden. We boekten samen een ontspanningsmassage erbij en gingen vervolgens lekker de sauna in. Bij binnenkomst viel het mij op dat de binnenruimte benauwd en enigszins ongezellig overkwam. Ik had op basis van de site een strak en ruim opgezet interieur verwacht en dat was het niet. De binnenruimte miste harmonie en voelde daarom krap aan. Ik stapte de sauna binnen en ik raakte gelijk een beetje in de war door de mix van Grieks, modern en oosters onder een geschilderde sterrenhemel. Er is niet echt gekozen voor een rode draad in het interieur en dat vind ik jammer want ik word daar wat onrustig van. Het lijkt of ze alles wat ze mooi vonden, want dat is het op zich wel,  verzameld hebben en hebben gebruikt. Ik denk dat als ze kritisch kijken naar details als klokken, verlichting, kleur verf en accessoires er een hoop verbeterd kan worden. Vervolgens gingen we naar buiten en dat was ook even wennen. Ik weet dat Nederlanders gek zijn op campings, wij maakten er in België vaak genoeg grapjes over, maar om het door te trekken in een welness… Als je buiten komt zie je verschillende grasvelden in een soort van dambordpatroon, omheind door lage heggetjes en gescheiden door een pad. De tuinen waren gevuld met ligbedden die allemaal dezelfde kant opstonden in perfecte rijtjes. Het ziet er keurig verzorgd en bijgehouden uit, maar is niet mijn smaak. Ik zou het hele veld open gehouden hebben met een centraal pad in het midden naar de buitensauna’s toe, en aan de zijkanten van het pad kriskras schaduwbomen en ligbedjes die gepakt kunnen worden. Je hebt wel een kleine zentuin en een ministrandje met hangmatten, maar over het algemeen heeft het toch veel weg van een luxecamping aan de costa. Dus als ik heel eerlijk moet zijn was mijn eerste indruk een beetje negatief.

Himalaya zoutkristalgrot

Na ons verkenningsrondje werd het eens tijd om de sauna’s te proberen, daar kom je natuurlijk voor, en ik moet zeggen dat ik een paar keer aangenaam verrast werd. We begonnen bij de Himalaya zoutrkistalgrot en toen wist ik pas dat het een lekkere dag zou worden. Daar waar ze in de gezamenlijke ruimtes wat betreft esthetiek zichzelf tekort doen maken ze dubbel en dik goed in de sauna’s zelf. In elke sauna is er tot in de detail goed nagedacht over de aankleding ervan en de keuze is meer dan ruim. Een van mijn favorieten is de infraroodsauna met ligbanken en uitzicht op het meer waar je naderhand als je langs de hangmatten op het strandje liep zelf in kon zwemmen. Ook het Osmaans badhuis vond ik een toppertje, daar kon je jezelf in drie stappen verwennen door eerst de kristalstoom in te gaan, vervolgens te zoutscrubben en af te maken in het bloesembad. Er wordt overigens opvallend veel om stilte gevraagd en daar moet je natuurlijk van houden. Ikzelf kom naast het ontspannen ook voor het sociale aspect. Lekker een dag met een vriendin erop uit en heerlijk bijkletsen, iets waar ik nauwelijks aan toe kom door de drukte van mijn baan. Nu moet ik er eerlijk aan toevoegen dat Jafna en ik wel erge kakelkonten zijn. Wij zijn, terecht, een aantal keer erop aangesproken dat het niet de bedoeling was dat er gefluisterd werd en dat viel me erg op vooral omdat het niet alleen in verschillende sauna’s maar ook in meerdere baden zo was. Zo heb je een Hamambad met aquasound, ook een aanrader overigens. Als je met je oren onder water gaat kan je genieten van rustgevende muziek en krijg je niets mee van wat er boven water gebeurt. Mijn vraag is dan waarom het ook boven water per se stil zou moeten zijn.

Hamambad

Enfin, na een paar sauna’s uitgeprobeerd te hebben, besloten we lekker een hapje te eten op het terras met uitzicht op de tuin. We bestelden beiden een ice coffee (kleine 6 euro het stuk) een clubsandwich (kleine 13 euro) en naanbrood met smeerseltjes (kleine 9 euro). Het eten was gewoon prima, maar weinig verrassend of inspirerend. Jafna vond het aan de dure kant voor wat je kreeg. Opvallend aan de kaart waren de gezonde alternatieven in zowel het eten als het drinken, fris was een heel klein onderdeel van de kaart. Je kon er verschillende sappen een smoothies bestellen. Het enige wat wij misten was een assortiment aan speciale theeën.

Na de lunch was het bijna tijd voor onze bijgeboekte ontspanningsmassage (34 euro voor 35 minuten). Jafna en ik zijn, doordat we dansers zijn, gewend aan hardhandige sportmassages dus hier waren we erg benieuwd naar. Ik werd gemasseerd door Bo en Jafna door Sybren en beiden hebben een fantastische klus geleverd. Toen ze na 35 minuten klaar waren moesten we een half uurtje weer bijkomen. Bij de massage gebruikten ze een mix van warme en koude oliën waarbij ze stevig masseerden zonder door te duwen maar waarbij je ook niet het gevoel had dat een geitenwollensokkenmasseur je eventjes onder handen nam. Het werd vervolgens afgesloten met warme doeken op handen en voeten, echt heerlijk. Maar naast activiteiten die bijgeboekt kunnen worden organiseert Bussloo ook veel gratis te volgen activiteiten. Ongeveer elk uur kan je wel in een van de sauna’s een opgieting meepikken, en ongeveer even frequent kan je ontspanningsactiviteiten volgen zoals gezichtsmaskers maken, kailash en chinese ontspanningsoefeningen en dat allemaal gratis. Ik noem dat een erg geëngageerde welness! Achteraf bekeken had ik ook meer activiteiten bij willen wonen maar ik heb gekozen voor de droomreis als afsluiter van de dag. Hierbij lig je met een maximum van 12 deelnemers, zorg dus dat je op tijd op de plek van afspraak staat want vol=vol, op verwarmde stenen ligbedden in de Dromedarium. Degene die het leidt, ik ben haar naam kwijt dus voor het gemak noem ik haar Lonneke want dat kon ze hebben, vraagt vervolgens je ogen te sluiten. Ze nodigt je uit om in gesprek te gaan met je hart om er zo achter te komen wat je diepste verlangens en dromen zijn. Vervolgens komt ze met een arsenaal aan instrumenten die “bespeeld”worden en wat effect zou moeten hebben op die dromen.

CroppedFocusedImage750410-Carroussel-Dromerdarium1
Dromedarium

Ik moet eerlijk zeggen dat ik een meer down to earth type ben en dit soort activiteiten nogal “zweverig” kan vinden. Ik kan me voorstellen dat mensen die niet in contact komen met mindfulness, meditatie, yoga of noem maar op moeite hebben met die zogenaamde “droomreis”. Sowieso is een gesprek met je hart aangaan geen beginnersoefening en daarom misschien wat te hoog gegrepen voor je doelgroep. Ook ik, na twee cursussen midnfulness en voldoende meditatie ervaring, kwam er niet helemaal in. Per slot van rekening hadden we niet veel tijd dus het ging allemaal wel erg snel. Ik heb daarom besloten om het als een mindfulness oefening te beschouwen en bewust te luisteren en aandachtig te kijken wat de instrumenten met mij deden zonder het te willen veranderen en ik kwam tot een hele verrassende ervaring. Elk instrument dat Lonneke speelde, bracht bij mij een andere emotie. In die 20 minuten heb ik me boos, blij, verdrietig, ontspannen, … gevoeld en dat vond ik een hele fijne ervaring. Is daarmee het doel van Lonneke bereikt? Nee, maar ik heb er wel een erg leuke afsluiter aan over gehouden.

Alles bij elkaar is Thermen Bussloo een welness waar je gemakkelijk een dag voor uit kunt trekken want er is meer dan genoeg te doen. Door de vele rustruimtes, ontspanningsactiviteiten en originele sauna’s en baden kan je niet anders dan relaxed naar huis keren. Het is een kraaknette sauna met uitstekend personeel die je graag voorzien van alle gemakken. Enkele tips die ik mee wil geven zijn:

* Kijk nog eens kritisch naar het interieur en harmonie van de centrale ruimtes en tuin. Laat eventueel een stylist komen die jullie van tips kan voorzien zodat je al bij het eerste ogenblik, mijn moeder zegt altijd een eerste indruk maak je maar 1 keer, je ontspannen voelt. Ik begon me pas te ontspannen na het nemen van een paar sauna’s en dat is jammer.

* Er zijn weinig bijvulpunten voor mijn flesje water. Als je ooit de kranen van de toiletten vervangt zouden hogere kranen een oplossing kunnen bieden.

* Heroverweeg toch nog eens de ruimtes waar wel en waar niet gepraat mag worden. Bij sommige sauna’s waar het niet moet zou ik het wel verwachten en omgekeerd.
Thermen Bussloo krijgt van mij een ruime voldoende en ik wil ze daarom ook graag bedanken voor de fijne en ontspannen dag!
Meer weten over thermen Bussloo? Klik dan hier.

Ken jij iemand of heb jij zelf een concept dat past bij Love2Do? Neem dan contact met ons op en wie weet komen we ook een keertje bij jou langs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *