De foodbox test deel 1: De streekbox

Al vaak heb ik op het punt gestaan om een foodbox te bestellen. Ik heb namelijk een enorme hekel aan boodschappen doen. Met een foodbox hoef je voor drie dagen niet na te denken over wat je klaar moet maken en wie weet raak ik ook nog eens geïnspireerd voor een nieuw recept voor de FeelGood vakantie. Toen ik online ging, zag ik al gelijk dat de wereld van de foodboxen een booming business is. Ik had zelf alleen nog maar van Hello Fresh gehoord maar er blijken nog veel meer aanbieders te zijn. Tja, welke neem je dan? Al snel bedacht ik me om er meerdere te proberen en mijn bevindingen met jullie te delen zodat het misschien makkelijker wordt een goede keuze te maken.

Bart Christiaens

Afgelopen week heb ik de streekbox uitgeprobeerd (site: DESTREEKBOX) Hun slogan luidt: Voor iedereen die van vers, makkelijk en lekker eten houdt! De beste versbox van Nederland, met de beste ingrediënten en de leukste recepten. Verder willen zij zich onderscheiden door het gebruik van enkel verse streekproducten. Dit ligt natuurlijk helemaal in ons straatje. Per mail lieten ze ons weten dat ze de box woensdag om 19.45 uur gingen afleveren met de mogelijkheid van een half uur in- of uitloop. Toen echter de box werd geleverd waren wij niet thuis. Streekbox belde ons netjes op dat ze hebben gemerkt dat we niet thuis waren en de box geleverd hebben bij huisnummer 16 en of dat een probleem was. Op zich vind ik dat helemaal niet erg, ik heb vriendelijke buren, maar ik vroeg me toch af wat ze gedaan zouden hebben als ik had gezegd dat ik dat niet wilde omdat ik bijvoorbeeld niet met mijn buren op kan schieten. Hadden ze dan terug gereden en is het überhaupt niet handiger op het moment zelf te bellen als ze merken dat de klant niet thuis is?

De streekbox

De streekbox
De witlof
De bijgeleverde kruiden
De aardappelen
Boekje van de streekbox

De streekbox werd in een open doos geleverd met de volgende ingrediënten:

 • 429 gram selderij
 • stengel citroengras
 • 326 gram rode ui
 • 3 stronken witlof
 • 1 little jam (
 • 28 gram walnoten
 • 1 blik organische, biologische adukibonen van 400 gram (niet het uitleggewicht)
 • 200 gram biologische tofu van Taifun
 • 4 verschillende kruiden (steranijs, rozemarijn, tijm en 1 blokje groentenbouillon)
 • 135 gram bionaturel geitenroomkaas
 • 250 gram bio organic mie noodles spelt
 • 1 bol knoflook
 • 125 gram rucola
 • 1 citroen (pascual)
 • 220 gram tomaten
 • 305 gram aardappelen
 • 260 gram tijst
 • 119 gram kastagnechampignons
 • 1 grote ananas Ana’dou (oranic bio)
 • 1 bos paksoi van The Greenery
 • een receptenboekje met extra uitleg

Ik vind het prettig dat de meeste producten  biologisch zijn, ze zien er allemaal vers uit en zijn netjes verpakt. In het bijgeleverde boekje vind je drie gerechten waar ik straks dieper op inga en een klein inspiratie artikel over comfort food. Een jammere blunder van de streekbox vind ik dat je nog ingrediënten van thuis moet toevoegen zoals ketchup, appelstroop en brood. Ik ga ervan uit dat als je een box bestelt je juist niet na hoeft te denken over boodschappen doen. Arne is al geen grote broodeter waardoor we vaak geen brood in huis hebben en de ketchup was toevallig op en appelstroop koop ik überhaupt nooit dus ik moest alsnog even langs de supermarkt.

De kosten

Deze streekbox (als proefbox) kost 37 euro inclusief verzending. Ik heb dezelfde of vergelijkbare producten bekeken van de Albert Heijn. Ik heb hierbij rekening gehouden met biologische producten als deze ook zo in de streekbox vermeld stonden en kwam op een eindbedrag van afgerond 30 euro. Als je boodschappen  ook nog eens verzonden moet worden (ik heb in die dertig euro van de AH geen bezorgkosten meegerekend) vind ik dat je absoluut niet bedrogen uitkomt met de  streekbox. Voor zeven euro extra heb je het aan huis geleverd en hoef je geen recepten te bedenken. In dat opzicht is de streekbox prijs kwaliteit prima.

De gerechten

Noodlesoep met gebakken tofu

foto van de noodlesoep
Noodlesoep met gemarineerde tofu

Omdat het vrijdag is en we lekkere trek hebben, lijkt de noodle soep ons ideaal: lekker makkelijk en snel; en noodlesoep zoals we hem kennen is eigenlijk altijd smaakvol, echt een beetje comfortfood. In de handleiding van de streekbox staat dat de bereiding ongeveer 35 minuten duurt, dat werd echter bijna een uur en helaas valt de soep zelf ook tegen. Ik quote Arne: “Net als water, niet lekker niet vies”

Op het eerste gezicht lijkt de soep lekker gekruid te gaan zijn met onder andere citroengras, steranijs en knoflook, in je mond valt het echter tegen. De grote hoeveelheid speltnoodles zuigen alle smaak op waardoor de soep een smakeloze hap wordt. De gebakken tofu die er apart bij geserveerd wordt, is redelijk te doen, maar vormt een rare combinatie met de noodle soep. De marinade op basis van ketchup, knoflook en suiker is best lekker, maar bevat wel erg veel suiker!

In dit recept staan een paar flinke fouten. Zo met ik de champignons brostelen en in stukjes snijden maar er vervolgesn niets meer mee doen want verder worden de champignons niet meer vermeld maar komen er op magische wijze wel opeen preiringen in de plaats toegevoegd. Wordt dit boekje dan wel dubbel gecheckt of uitgeprobeerd vraag ik me af.
Voor de wat grotere eters zal deze soep met het stukje tofu echt te weinig zijn, eigenlijk is het geen hoofdgerecht, maar een fors voorgerecht. Ook gezien de prijs van zo’n zes euro per persoon eigenlijk een tegenvaller.

 

Bonenburger

foto van de bonenburger
De bonenburger

De burger blijft klef en zacht en wordt niet vast waardoor ik een eigen versie heb moeten maken met ei en havermeel. De rijstbroodjes kennen hetzelfde probleem, ook deze missen een bindmiddel (bijvoorbeeld ei) en worden in plaats van broodjes harde en veel te kleine rijstkoekjes in vergelijking met de burgers. Als je zelf geen verstand van koken hebt krijgt deze bonenburger een plat kantinegehalte.

Na aanpassing zijn de burgers best lekker, maar de erbij geserveerde gebakken rode ui zou ik rauw houden (veel frisser) bij de zware burger en een zelfgemaakte yogurtmayonaise met een augurkje erdoor in plaats van de geadviseerde ketchup zou de burger een stuk optrekken. De burgers zouden nog smaakvoller kunnen worden met gehakte zongedroogde tomaatjes of olijven door de basis.

De geroerbakte witlof met rucola.

foto van geroerbakte witlof met rucola
Geroerbakte witlof met rucola

Van alledrie de gerechten is deze het meest smaakvol maar helaas ook geen hoogvlieger. De vastkokende aardappelen zoals we ze binnen kregen kloppen niet met de foto van het recept waar dan weer krieltjes gebruikt worden. De aardappelen zijn naar ons gevoel überhaupt niet bestemd voor in de oven want ze worden niet lekker zacht (hoewel we ze al een kwartier langer in de oven hebben gedaan dan op het recept beschreven). Wel moet ik zeggen dat wat ze met de aardappelen doen – gratineren in geitenkaas met citroen en zoete kruiden- ik zeker nog eens opnieuw wil proberen met aardappelen die er wel voor bestemd zijn.

Voor een wokgerecht gebruiken ze dure en lekkere ingrediënten die helaas in combinatie prijs kwaliteit erg tegenvallen. Ze roerbakken rucola maar dat wordt alleen een zeewierachtige stugge boel.Speciaal voor dit gerecht moet je appelstroop aanschaffen maar wordt in de bereiding niet meer vernoemd dus ging ik er maar vanuit dat deze als laatste toegevoegd moest worden. Dit maakte het echter in combi met de ananas wel heel erg zoet.

Ook in dit recept kloppen er weer enkele dingen niet, naast het niet vernoemde appelstroop introduceren ze ook nog eens “het mysterieingredient” want waar  naar wat ik vermoed ananas zou moeten staan staat enkel 3 punten, dus zelf in te vullen denk ik dan. Dit maakt het koken wel erg spannend.

Al bij al is ook dit gerecht teleurstellend. Je verwacht veel meer van de in basis mooie en vrij dure ingrediënten. De 27 gram walnoten (lees hap slik weg) is zo karig dat je die even goed weg had kunnen laten. Ze hadden dan beter zonnebloempitten toe kunnen voegen: goedkoop, gezond en na even roosteren minimaal zo smaakvol als walnoten. Het hele gerecht heeft veel weg van de bekende zomerse rauwe waldorfsalade maar dan met ananas ipv mandarijn die een winters tintje heeft gekregen door te roerbakken. Tipje: hou het lekker rauw voor in de zomer.

Conclusie

De streekbox heeft alles in huis om een echte winnaar te zijn. De producten zijn veelal biologisch, vers en niet standaard. Met hun recepten proberen ze vernieuwend te zijn en voor wat je krijgt is het ook nog eens erg betaalbaar. Ik stel me echter grote vragen over de recepten. Naar mijn gevoel maken ze geen gebruik van testpersonen. In elk recept staat er wel een fout en alles blijft toch vrij smaakloos een saai. Je moet als kok al wat kennis hebben om met je eigen inbreng er toch nog wat van te maken en dat zou niet mogen. Naar mijn idee koop je een streekbox om juist eens verlost te zijn van het extra werk. Nu moet je toch nog boodschappen doen en het recept eerst doorlezen en aanpassen als je er wat bijzonders mee wilt doen. De streekbox heeft een goede start maar een slechte finish en krijgt daarom voor nu nog een onvoldoende.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *