De do’s en don’ts van Argentijnse tango die elke danser moet weten.

Tijdens onze dans en tangovakantie ( klik hier ) geven Carlos en Mirella, finalisten van het bekende dansprogramma everybody dance now, de Argentijnse tangolessen. Zij geven ons alvast wat tips mee over de Argentijnse tango die voor elk niveau dansers goed van pas komen.

Bart Christiaens

5 do’s van Argentijnse tango:
Foto van Carlos en Mirella
Carlos en Mirella

# 1 Bouw het op. 

Een tanda bestaat niet voor niets uit 4 of 3 tangos. Deze is om je (nieuwe) danspartner te ontdekken. Geef daarom niet alles weg in het eerste nummer, maar bild it up. Zie het als een boek: met een begin, midden en einde. Dans samen een mooi verhaal en begin het eerste nummer met een goede connectie in plaats van met vele ingewikkelde figuren.

# 2 Wees sociaal. 

We horen vaak van beginnende mannen en vrouwen dat ze het erg spannend vinden om voor de eerste keer naar een Salon te gaan. Ik denk dat iedereen zich wel zijn of haar eerste keer kan herinneren, en het is ook best wel spannend! Vaak gaan ze de eerste avond niet eens de dansvloer op maar gewoon even aftasten, zeker als het een heer of dame alleen is. Maar hoe leuk zou het voor deze nieuwelingen zijn als ze ook ten dans worden gevraagd en wij ze kunnen laten zien dat iedereen welkom is ongeacht je niveau of ervaring en daarbij niet vergeten dat we allemaal ergens zijn begonnen! We vonden het als beginnende vrouw, maar ook als man allemaal leuk om met een ervaren leider of volger te dansen.  Doe het zelf ook een keertje. Vraag die beginnende man of vrouw ten dans.

# 3 Loop meer.

Niemand is perfect. Soms verliezen we de connectie weleens met onze partner, raken we verdwaald in de muziek of verliezen we onze balans. Wat dan?LOOP!. Lopen is een fundamentele basis binnen de Argentijnse Tango. Vaak zien we dat we zo druk bezig zijn met pasjes, pasjes, pasjes, dat we dit wel eens vergeten. Dit element brengt ons weer even terug naar ons partner, de connectie, de muziek en onze balans.

# 4 Bedank altijd je partner na de dans.

Misschien heb je net de dans van je leven gehad, misschien was het wat minder, maar bedank altijd je danspartner na de dans!

# 5 Buenos Aires.

Tango is niet alleen een dans. Het is een cultureel event geboren rond de oevers van de Rio de la Plata. Wil je de dans echt begrijpen en leren kennen zoals deze bedoeld  is, geef dan eens een bezoekje aan het hart van de Tango: Buenos Aires. Voel, zie en ervaar de omgeving, zie hoe ze dansen, zie hoe de interactie is met elkaar en op de dansvloer en laat je inspireren voor je eigen dans en ontdek de mysterie van de Argentijnse Tango. Misschien wel Tango Buenos Aires 2017 met Love2Do?

5 dont’s van Argentijnse tango:

# 1  Geef geen les op de dansvloer.

foto van Carlos en Mirella
Carlos en Mirella

Dans je tijdens een Salon met een minder ervaren heer of dame? Ga dan niet stil staan om deze persoon ‘les te geven’ op de dansvloer. De Tango Salon is bedoeld om sociaal met elkaar te dansen. Door stil te staan,breek je de flow op de dansvloer en daarnaast is het niet erg leuk voor je danspartner. Enjoy samen de dans! Om lekker te oefenen en dingen uit te proberen zijn de daarvoor bedoelde practicas en natuurlijk lessen en workhops.

# 2 Laat je danspartner niet staan halverwege de tanda.

Het is regel dat je een hele tanda met dezelde dans partner danst. Het kan dus erg beledigend voelen om je danspartner te laten staan halverwege de tanda. Denk er dus goed over na wanneer je iemand ten dans vraagt en weet dat als je met iemand de dansvloer op gaat tijdens het eerste nummer van de tanda, het sociaal is om de tanda samen af te dansen.

# 3 Niet tegen het verkeer in dansen.

De dansrichting op de dansvloer in Argentijnse Tango is: tegen de klok in. Om er voor de zorgen dat iedereen ruimte heeft, er een goede flow is en geen botsingen ontstaan op dansvloer is het belangrijk dat we, net als in het verkeer, niet tegen de dansrichting in dansen. Blijf zoveel mogelijk in de buitencirkel, zodat er voor iedereen ruimte is. Let op de ruimte voor je en achter je en probeer opstoppingen op tijd te voorkomen.

# 4 Geen geklaag over de dans etiquette.

Argentijnse tango is ontstaan uit een rijke en prachtige cultuur, folklore die niet bedacht is in Europa; dus wie zijn wij om het te veranderen?  Laat het puur, geniet ervan en leer en ontdek de mysterie en charme van Argentijnse tango en de etiquette die erbij hoort.

# 5  Geen look voor het dansen.

Wanneer je naar de les of een milonga gaat, wees er dan van bewust dat je dan in een intieme interactie omgaat met je danspartner en anderen. Een frisse adem, verse kleding en een vleugje parfum kunnen daarom nooit kwaad. Een verzorgde uitstraling helpt je niet alleen aan meer danspartners tijdens milonga’s, maar zorgt er ook voor dat je zelfvertrouwen groeit dus tut jezelf maar eens lekker op!

Lees ook onze blog: 5 gouden tips voor tangodansers

Heb je zelf een leuke tip voor ons of wil je graag reageren op een van onze tips? Laat dan gerust een berichtje achter onderaan de pagina.

Wil je meer weten over onze dans en tangovakantie? klik hier

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *