Hap, de gezonde take away van Brugge

Dit weekend ging ik op bezoek bij mijn ouders in Brugge en ging even langs bij hap. Hap is een gloednieuwe, kleine en gezellige take away in het hartje van Brugge, uitgebaat door de sympathieke Julie, die zich focust op gezonde en bewuste ontbijtjes en lunches. Dit past natuurlijk helemaal bij ons FeelGood concept (klik hier) dus besloot ik een kijkje te nemen.

Bart Christiaens

foto interieur hap
Interieur Hap

Het eerste wat mij opviel toen ik binnen kwam was het moderne en strakke interieur dat in contrast staat met wat men in Brugge gewend is. In tegenstelling tot grote steden als Amsterdam en Rotterdam heerst er in West-Vlaanderen nog altijd een ‘Tea Room cultuur’ waar je voor de lunch heen gaat voor je croque speciaal of spaghetti bolognese. Meestal zijn het donkere zaken (rood) beklede stoelen in ouderwets motief en kersenhouten wanden met kroonluchters en kaarsen. Dit omdat de zaak dan opgaat in het middeleeuwse stadsbeeld van Brugge. Ga je echter naar een take away, dan beperkt de keuze zich vooral tot studentikoze broodjeszaken met als topper ‘ne smoske’ (broodje ham-kaas) of groezelige Italiaanse tentjes waar de pasta pesto verdacht veel weg heeft van de pasta vegetaria. Laat me verder niet ingaan op de frietkotten voor de vettige hap als een bicky met friet en stoversaus.

Hap heeft juist gekozen voor een zwart-wit design en heeft daardoor wat weg van van een strak Scandinavisch chalet. Daarnaast biedt Hap gezondere alternatieven voor ontbijt en lunch. De bediening werkt daarbij vlot en vooral vriendelijk door zodat je de tijd krijgt om rustig van je eten te genieten

foto van bagel met verse muntthee
Bagel met verse muntthee

Wat betreft de keuze aan gerechten is er voor iedereen wat wils. Hap biedt nog wel steeds broodjes aan maar komt ook met alternatieven als bagels. Je kunt er ook voor kiezen een vers gemaakte soep of quiche te nemen en er is een ruime keuze aan lekkere salades. Voor het ontbijt biedt Hap onder andere vers gemaakte muesli en yoghurt aan. De topper van de menukaart zijn voor mij echter de versgeperste sappen. Van rodebietensap (de Bloody Willy) tot een shotje puur gembersap.

foto van de nasty granny
De Nasty Granny

Is Hap daarmee perfect als take away? Nee, dat (nog) niet. De zeer gedreven uitbaatster Julie is nog maar drie maanden bezig met haar zaak waardoor je merkt dat nog niet alles helemaal door gedacht is. Zo mis ik in het menu combinatiemogelijkheden, vind ik de keuze bij het ontbijt een beetje beperkt en zou ik gekozen hebben voor een slowjuicer in plaats van een sapcentrifuge om fluweelzachte sappen te maken. De rode draad, gezonder en bewuster, is duidelijk aanwezig maar mag wat mij betreft nog duidelijker getrokken worden.

Na mijn gesprek met Julie merk ik dat ze nog zoekende is naar haar doelgroep en ze is, logischerwijs, bang om potentiële klanten mis te lopen. Ik denk echter dat haar concept zo uniek is in Brugge en de mensen ook daar bewuster gaan leven dat ze zich daar niet druk om hoeft te maken. Kwaliteit wordt volgens mij erkend en dat biedt ze zeker en vast.

foto van de discohoek
De discohoek

Als laatste heb ik een beetje moeite met haar keuze in het interieur. Zo prachtig als de voorkant en linkerkant van haar zaak is, zo helemaal anders en kaler is de rechterkant van de zaak. Ze trekt heel geraffineerd het thema Scandinavisch strak door tot je uitkomt op de ‘disco hoek’. Dat is een hoek met tafel en een kleine bar inclusief afro schilderij en een glitter vredesteken aan de wand geplakt. Als ik erover doorvraag, krijg ik een antwoord dat dan wel weer heel charmant en tekenend voor haar is. “Ik wil mij niet vastpinnen op één thema, ik houd van Scandinavisch maar ben ook een echte disco-queen”.

foto van gratis geparfumeerd water
Gratis geparfumeerd water

Wat Julie wel heel goed doet is het aanbieden van gratis geparfumeerd water. Overal in de zaak staan karafjes met vrolijk gekleurd water waar je van mag pakken zoveel je wilt.

Kortom; Hap biedt een betaalbaar gezond alternatief voor ’s morgens en ’s middags. De bediening is super aangenaam en de keuze riant. Je hebt genoeg ruimte om ter plekke lekker te lunchen maar alles kan ook zorgvuldig ingepakt worden om mee te nemen. De locatie is  ideaal zo midden in het centrum: van je werk loop je er zo heen, maar ook als toerist is Hap zeker een bezoekje waard. Ik kan Julie alleen maar bewonderen dat ze een nieuw concept uit de grond probeert te stampen en ik vergeef heel graag de kinderziektes die er nu nog inzitten want dat compenseert ze ruimschoots met de dingen die wel al erg goed gaan. Ik wil haar echter als tip meegeven dat ze vooral haar hart en visie in de zaak moet steken en zich niet teveel moet aantrekken van wat anderen vinden. Als zij een mix van Scandinavisch met disco door wil zetten moet ze dat vooral doen, maar trek het dan nog net wat extremer. Durf ergens voor te staan en te gaan en volg je gevoel daarin dan kan het niet anders dan dat de mensen dat oppikken en je hele zaak alleen maar unieker kan worden.

foto van de Scandinavische hoek
De Scandinavische hoek

Wil je meer weten over Hap? Bezoek dan hier hun facebookpagina: HAP

Adres:

Zilverpand 16

Brugge

Ben jij of ken jij ook iemand met een zaak die past bij ons FeelGood concept (klik hier)? Laat het ons dan weten en dan komen we daar graag een keertje langs. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *